Ondernemersgedrag en Internetveiligheid: Hoe Bescherm je jezelf

De reden voor het invoegen van deze blog in de serie is om u bewust te maken van de risico's die u loopt, zelfs als u denkt dat uw zaken op orde zijn. Momenteel verspreidt zich onbedoeld een pakket aan gegevens via het internet, doordat PDF-bestanden die ooit te goeder trouw zijn geplaatst, de basis vormden voor een hack. Hierdoor zijn talloze NAW-gegevens van docenten ongewild openbaar geworden.

Zakelijk is het Internet denk ik een belangrijk medium en niet meer weg te denken uit uw bedrijfsvoering. Het is het ultieme kanaal om uw onderneming op te profileren. En bovendien een fijne, grote bibliotheek voor bedrijven en consumenten. Helaas komen criminelen er ook graag. Zij surfen graag rond op het DarkWeb, waar ze allerlei schimmige handeltjes bedrijven, waaronder die van persoonsgebonden gegevens. Het DarkWeb is een Internetvorm waar je als bonafide ondernemer niet wilt opduiken. Helaas is die onderwereld via een dikke
communicatiepijp verbonden met de bovenwereld, die u zelf onbewust voedt.

Bescherming van Persoonlijke Gegevens: Voorkom Risico's bij het Delen van Bedrijfsinformatie

Neem het op uw website plaatsen van een lijst met NWA gegevens van uw personeel of dealers in een (beveiligde) PDF. Dat lijkt handig voor relaties, maar is vooral geweldig handelsmateriaal voor Internet-criminelen. Zelf bedenk ik bij alles wat ik online zet goed na of ik er niet onbedoeld persoonsgebonden data in heb gezet. In mijn info-PDFs, die ik voor u ter gratis raadpleging op mijn website zet, zult u nooit en te nimmer privé data vinden. Ik gebruik alleen functie-mailadressen of iets nietszeggends als een voornaam/roepnaam. Daarmee blijft de boodschap gelijk en is het voor de ‘ondernemers uit onderwereld’ absoluut niet interessant om ze te kraken. Ze kunnen er namelijk niets mee doen.

Win advies in!

Rest mij nog dit: het goede ondernemerschap van weleer moet nodig worden uitgebreid met deugdelijk IT-beleid, waarin aandacht is voor Governance, Risk en Compliancy. Bij al deze onderwerpen kan ik u als zelfstandig CISO (hybride) ondersteunen. Hoe? Dat vertel ik u graag in mijn volgende blog.

Keep safe,

Stay Connected

More Updates